Webové stránky

Rozdíl mezi platformou a kódovanou webovou stránkou

Rozdíl mezi platformou a kódovanou webovou stránkou
|
5
min čtení

Ve světě technologií se často zaměňují pojmy "platforma" a "kódovaná webová stránka", ale jedná se o dva odlišné pojmy. Pochopení rozdílů mezi nimi vám pomůže vybrat správné řešení pro potřeby vaší firmy.

Co je to platforma?

Platforma je softwarové řešení, které poskytuje předem připravenou sadu nástrojů a funkcí pro vytváření, správu a provoz webových stránek, aplikací nebo jiných online služeb. Platformy jsou navrženy tak, aby zjednodušily proces vytváření a nasazování digitálních řešení, často bez nutnosti specializovaných technických znalostí. Mezi oblíbené platformy patří například WordPress, Shopify a Webflow.

Platformy mají oproti tradičním kódovaným webovým stránkám několik výhod, mezi které patří:‍

  1. Snadné používání: Platformy jsou navrženy tak, aby byly uživatelsky přívětivé a intuitivní, což usnadňuje tvorbu a správu webových stránek i netechnickým uživatelům.
  2. Škálovatelnost: Platformy jsou konstruovány tak, aby zvládly vysokou návštěvnost a snadno se přizpůsobily rostoucím podnikům a jejich potřebám
  3. Nákladově efektivní: Platformy obvykle nabízejí cenově dostupné plány, které lze rozšiřovat nebo snižovat v závislosti na potřebách podniku, aniž by bylo nutné provádět další vývoj.
  4. Rychlost: Platformy umožňují uživatelům vytvářet a spouštět webové stránky rychle, často během několika hodin nebo dnů.

Co je to kódovaný web?‍

Kódovaný web je web, který je vytvořen zcela od nuly pomocí programovacích jazyků, jako jsou HTML, CSS a JavaScript. Kódované webové stránky obvykle navrhují a vyvíjejí profesionální vývojáři se specializovanými technickými dovednostmi.

Mezi výhody kódovaných webových stránek patří:

  • Přizpůsobení: Kódované webové stránky lze přizpůsobit konkrétním obchodním potřebám a požadavkům, takže jsou ideální pro podniky s jedinečnými potřebami.
  • Kontrola: Kódované webové stránky poskytují úplnou kontrolu nad designem, funkčností a výkonem webových stránek.
  • Výkonnost: Kódované webové stránky mohou být optimalizovány pro rychlost a výkon, což zajišťuje rychlé načítání a bezproblémové uživatelské prostředí.
  • Zabezpečení: Kódované webové stránky mohou být navrženy s ohledem na bezpečnost, což zajistí ochranu citlivých údajů před neoprávněným přístupem.

Závěrem lze říci, že jak platformy, tak kódované webové stránky mají své výhody a nevýhody. Platformy jsou ideální pro malé a střední podniky, které hledají cenově dostupné a snadno použitelné řešení. Kódované webové stránky jsou naproti tomu nejvhodnější pro velké podniky nebo podniky s jedinečnými požadavky, které platformy nemohou splnit. Volba mezi platformou a kódovanými webovými stránkami nakonec závisí na konkrétních potřebách vaší firmy, rozpočtu a technických znalostech.

Seznamte se s autorem

František

František, známý jako "webový kouzelník", je tvůrce webových stránek s talentem pro proměnu kódu v poutavé online zážitky. Baví ho tvůrčí proces, který často přirovnává k vytváření magických kouzel pomocí HTML a CSS. František, milovník kávy se svou vášeň pro kódování dělí také se svým kocourem Pixelem, který pochytil několik triků. Ať už diskutuje o výhodách tabulátorů a mezer nebo mění večírky na workshopy kódování, Františkův přístup k vývoji webových stránek je prodchnutý kreativitou, nadšením a trochou rozmarnosti.

šipka INTEGRAFU