Webové stránky

Jak chránit své webové stránky a data před kybernetickými hrozbami

Jak chránit své webové stránky a data před kybernetickými hrozbami
|
10
min čtení

Kybernetická bezpečnost je důležitým aspektem každého online podnikání. Webové stránky jsou nejen digitální výkladní skříní, ale také úložištěm cenných dat, jako jsou informace o zákaznících, finanční transakce a duševní vlastnictví. Kybernetický útok může ohrozit dostupnost, integritu a důvěrnost vašich webových stránek a dat, což může mít za následek poškození pověsti, právní odpovědnost a finanční ztráty.

Podle společnosti Cybersecurity Ventures se předpokládá, že náklady na kyberkriminalitu dosáhnou v roce 2023 výše 8 bilionů dolarů a do roku 2025 vzrostou na 10,5 bilionu dolarů. Kybernetické útoky jsou stále sofistikovanější, častější a rozmanitější a zaměřují se na podniky všech velikostí a odvětví. Mezi nejčastější kybernetické hrozby, které mohou ovlivnit vaše webové stránky a data, patří např:

Ransomware:

Typ malwaru, který zašifruje vaše soubory a za jejich dešifrování požaduje výkupné. Útoky ransomwaru mohou ochromit provoz vašich webových stránek a znemožnit vám přístup k datům. Podle společnosti IBM X-Force byly útoky ransomwaru v roce 2021 nejčastějším kybernetickým útokem, který představoval 21 % útoků.


Malware a viry:

Škodlivé programy, které mohou infikovat vaše webové stránky nebo zařízení, krást vaše data, špehovat vaše aktivity nebo poškozovat vaše systémy. Malware může být doručen různými způsoby, například prostřednictvím phishingových e-mailů, škodlivých reklam nebo stahování z disků. Podle zprávy Virustotal 2021 Ransomware Activity Report, bylo v letech 2020-2023 zjištěno více než 130 kmenů ransomwaru.


Spam:

Nevyžádané zprávy, které jsou zasílány na vaše webové stránky nebo e-mailovou adresu a často obsahují škodlivé odkazy nebo přílohy. Spam může být použit k nalákání na podvody, pokusy o phishing nebo nakažení malwarem. Podle zprávy společnosti Sophos State of Ransomware 2022 pouze 4 % podniků, které zaplatí výkupné, když je drží jako rukojmí ransomware, skutečně získá zpět všechna ukradená data.


Útok DDoS:

Útoky typu Distributed Denial-of-Service, které zahlcují vaše webové stránky falešným provozem a brání tak legitimním uživatelům v přístupu k vašim službám. Útoky DDoS mohou narušit výkon vašich webových stránek, způsobit výpadky nebo spotřebovat šířku pásma. Podle zprávy IBM Cost of a Data Breach 2021 vzrostly průměrné náklady na narušení dat o téměř 10 % a dosáhly 4,24 milionu dolarů.


SQL (SQL injection):

Jedná se o typ útoku na webové aplikace, který využívá zranitelnost v databázi vašeho webu. Injekce SQL může hackerům umožnit spustit škodlivé příkazy v databázi, získat přístup k datům nebo je upravit, případně převzít kontrolu nad webem. Podle studie DBIR společnosti Verizon z roku 2020 byla SQL injection druhým nejčastějším vektorem útoku na webové aplikace.


Jak vidíte, kybernetické hrozby představují vážné riziko pro bezpečnost vašich webových stránek a dat. Proto musíte přijmout proaktivní opatření na ochranu před těmito hrozbami a zmírnit jejich dopad. Zde jsou některé z osvědčených postupů, které můžete dodržovat, abyste zvýšili svou kybernetickou bezpečnost:

Používejte protokoly HTTPS:

HTTPS je zabezpečená verze protokolu HTTP, která šifruje komunikaci mezi vašimi webovými stránkami a uživateli. Protokol HTTPS chrání vaše webové stránky před odposlechem, manipulací nebo podvržením hackery. Protokol HTTPS také zlepšuje hodnocení vašeho webu ve vyhledávačích a zvyšuje důvěru uživatelů. Chcete-li používat protokoly HTTPS, musíte získat certifikát SSL od důvěryhodného poskytovatele a nainstalovat jej na svůj webový server.


Pravidelně aktualizujte svůj software:

Zastaralý software může obsahovat zranitelnosti, které mohou hackeři využít k útoku na vaše webové stránky nebo zařízení. Proto musíte pravidelně aktualizovat své softwarové aplikace a operační systémy pomocí nejnovějších bezpečnostních záplat a oprav. To se týká softwaru webového serveru, systému pro správu obsahu (CMS), zásuvných modulů, témat, prohlížečů, antivirových programů a firewallů.


Používejte silná hesla:

Hesla jsou první obrannou linií proti neoprávněnému přístupu k vašim webovým stránkám nebo datům. Proto musíte používat silná hesla, která jsou pro hackery těžko uhodnutelná nebo prolomitelná. Silné heslo by mělo obsahovat alespoň osm znaků, včetně velkých a malých písmen, číslic a speciálních symbolů. Měli byste se také vyvarovat používání běžných nebo předvídatelných hesel, jako je "123456", "password" nebo "admin". Hesla byste navíc měli pravidelně měnit a pro různé účty používat různá hesla.

Povolte vícefaktorové ověřování:

Vícefaktorové ověřování (MFA) je bezpečnostní funkce, která vyžaduje, abyste při přihlašování na webovou stránku nebo účet poskytli více než jeden důkaz k ověření své totožnosti. MFA může zabránit hackerům v přístupu k vašim webovým stránkám nebo datům, i když ukradli nebo uhodli vaše heslo. MFA může pro ověření používat různé faktory, například kód zaslaný na váš telefon nebo e-mailovou adresu, biometrický sken otisku prstu nebo obličeje nebo fyzický token či zařízení.


Zálohujte svá data:

Zálohování dat je zásadním krokem, který zajistí, že v případě kybernetického útoku, například ransomwaru nebo malwaru, budete moci obnovit své webové stránky nebo data. Data byste měli pravidelně zálohovat a ukládat je na bezpečném místě, například na externím pevném disku nebo v cloudové službě. Zálohy byste také měli pravidelně testovat, abyste se ujistili, že fungují správně a lze je snadno obnovit.


Monitorujte své webové stránky:

Monitorování webových stránek je proaktivní způsob, jak odhalit kybernetické útoky, jako jsou útoky DDoS nebo SQL injection, a zabránit jim. Můžete použít různé nástroje a služby, které monitorují výkon, provoz a aktivitu vašich webových stránek a upozorní vás na jakékoli podezřelé nebo neobvyklé chování. Můžete také použít webové aplikační firewally (WAF), které filtrují a blokují škodlivé požadavky nebo provoz na vašich webových stránkách.

Vzdělávejte sebe i své zaměstnance:

Jednou z hlavních příčin kybernetických útoků, jako je phishing nebo spam, je lidská chyba. Proto musíte sebe i své zaměstnance vzdělávat o běžných kybernetických hrozbách a o tom, jak se jim vyhnout. Měli byste také zavést a prosazovat jasné a konzistentní zásady a postupy kybernetické bezpečnosti pro své webové stránky a data, jako je správa hesel, řízení přístupu, šifrování dat a reakce na incidenty.


V INTEGRAFU chápeme důležitost kybernetické bezpečnosti pro vaše online podnikání. Proto nabízíme řadu služeb a řešení kybernetické bezpečnosti, které vám pomohou ochránit vaše webové stránky a data před kybernetickými hrozbami.

Můžeme vám pomoci s:

Bezpečnostní audit webových stránek:

Můžeme provést komplexní bezpečnostní audit vašich webových stránek, abychom identifikovali a odstranili všechny zranitelnosti nebo problémy, které mohou ohrozit bezpečnost vašich webových stránek. Můžeme vám také poskytnout podrobnou zprávu a doporučení, jak zlepšit zabezpečení vašich webových stránek.

Údržba zabezpečení webových stránek:

Můžeme vám poskytnout průběžnou údržbu zabezpečení webových stránek, aby byly vaše webové stránky aktualizovány, zálohovány a monitorovány. Můžeme také řešit jakékoli bezpečnostní incidenty nebo mimořádné události, které se na vašich webových stránkách mohou vyskytnout.


Poradenství v oblasti zabezpečení webových stránek:

Můžeme vám poskytnout odborné rady a pokyny, jak zavést osvědčené postupy a standardy pro zabezpečení webových stránek. Můžeme vám také pomoci s výběrem a instalací správných bezpečnostních nástrojů a služeb pro vaše webové stránky.


Pokud máte zájem o naše služby v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo se chcete dozvědět více o tom, jak vám můžeme pomoci ochránit vaše webové stránky a data před kybernetickými hrozbami, kontaktujte nás.

Rádi se s vámi spojíme a probereme vaše potřeby a cíle.

Seznamte se s autorem

František

František, známý jako "webový kouzelník", je tvůrce webových stránek s talentem pro proměnu kódu v poutavé online zážitky. Baví ho tvůrčí proces, který často přirovnává k vytváření magických kouzel pomocí HTML a CSS. František, milovník kávy se svou vášeň pro kódování dělí také se svým kocourem Pixelem, který pochytil několik triků. Ať už diskutuje o výhodách tabulátorů a mezer nebo mění večírky na workshopy kódování, Františkův přístup k vývoji webových stránek je prodchnutý kreativitou, nadšením a trochou rozmarnosti.

šipka INTEGRAFU